Mascara

En urgammal metod att sminka sig med är mascaran som används för att måla ögonfransarna. Redan 4000 år före Kr. använde sig egyptierna av denna metod. Den moderna mascaran tillverkades av den amerikanska kemisten T.L Williams efter att ha sett sin syster, Maybel, använda sig av vaselin och kol när hon skulle färga ögonfransarna.

Genom en kombination av systerns namn och produkterna han använde kom han fram till företagsnamnet ”Maybelline” som numera tillhör de mest kända kosmetika företagen i världen. Det dröjde fram till 1957 innan Helena Rubinstein revolutionerade sminkvärlden genom att ta fram en krämig mascara på tub.

Mascara – Idag

Dagens mascara tillverkas i grunden på samma sätt som Williams (grundare av Maybelline) gjorde redan 1913. Den stora skillnaden är att tillverkare idag kan tillsätta ämnen för ökad hållbarhet, volym och längd. Färgpigment blandas med salva, kräm eller gelé.  Ämnen som kan ge upphov till irritation och allergier är krom, nickel, konserveringsmedel, doftämnen och syntetiska färgämnen.   Har du upplevt besvär orsakat av smink kan du prova med ett ekologiskt smink som är mer skonsamt.

5 tips 

  • Prova att sicksacka med borsten ända från fransroten för bättre resultat
  • En borste gjord av gummi eller plast separerar och förlänger
  • Brun mascara förstorar ögonen och framhäver blå och grön ögonfärg
  • Om du vill ha mer fylliga fransar kan du prova en tätare borste
  • Om du råkat få lite kladd under ögat vänta tills det torkat och använd en tops och gnugga lätt

1 produkt